Je bekijkt nu Wat heb je minimaal nodig om rond te komen in Frankrijk? 

Wat heb je minimaal nodig om rond te komen in Frankrijk? 

Wat heb je minimaal nodig om rond te komen in Frankrijk? 

Wil je ergens wonen? Dan moet er geld binnen komen. Iedereen in het leven maakt kosten. Deze kosten moet je kunnen dekken. De belangrijkste kosten? De kosten voor de 1e-levensbehoefte. 

Dit zijn behoefte zoals eten, drinken en een dak boven je hoofd. Wil je in Frankrijk wonen? Dan moet je ervoor zorgen dat je dit minimaal kunt betalen. En het liefst dat je nog wat overhoudt.

Niemand zit er op te wachten, om ‘altijd’ op de centen te letten. Wil je in Frankrijk wonen? Dan wil je ook weten wat de kost! Daarom heb ik dit blog-bericht geschreven.

Kosten om te wonen in Frankrijk

De kosten om te wonen in Frankrijk zijn goedkoper, als hier in Nederland. De huizenprijzen zijn ook in Frankrijk gestegen, maar niet zo erg als hier. Wil je in de stad wonen? Bijvoorbeeld Parijs? Dan betaal je tegenwoordig 8500 per vierkante meter.

 Dan betaal je voor een woning de hoofdprijs.

Gemiddelde zijn de vaste lasten, voor mensen die wonen in Parijs, het hoogst. Koop je in Parijs een appartement van 70m2. Dan betaalt je hier ongeveer 575.000 euro voor.

 In Frankrijk moet je minimaal 80% eigen geld inleggen. 

Je hebt dan een hypotheek van maximaal 460.000 euro. Wat je dan per maand betaalt? Dat is vooral afhankelijk van de rente en de looptijd van de lening. 

Wil je wonen in Parijs? Dan moet je niet gek opkijken, als je 2500 euro hypotheek per maand moet betalen.

Woon je op het platteland? Dan zijn de tarieven een stuk gunstiger. Hier is de m2 prijs een stuk lager.

Hier koop je een appartement van 70m2 voor 140.000 euro. Hierop mag een hypotheek rusten van 112.000 euro. De maandelijkse-kosten zijn dan ongeveer 350 euro per maand. Deze tarieven gelden, wanneer je nu een huis koopt. 

Had je in het verleden een huis gekocht? Dan is de hypotheek een stuk lager. In Frankrijk zijn redelijk veel mensen die geen hypotheek nodig hebben.

Deze mensen hebben voldoende geld om het huis in één keer af te betalen. Een grove schatting wat wonen kost in Frankrijk? tussen de 300 en 2500 euro per maand.

Natuurlijk zijn er mensen die hier onder- en boven zitten. Maar hier kun je ongeveer vanuit gaan. De schatting is aan de ‘brede’ kant. Logisch! Er zit een enorm verschil in de huizenprijzen. In Parijs betaal je de hoofdprijs, terwijl je op het platteland een stuk goedkoper uit bent.

Er zijn niet veel mensen die een hypotheek hebben van 2500 euro per maand. Dan moet je of een heel mooi huis hebben of in Parijs wonen.

Wat kosten boodschappen in Frankrijk?

Boodschappen zijn in Frankrijk duur! Zelfs het duurste van alle landen in de EU. Gemiddeld zijn boodschappen in Frankrijk zo’n 16% duurder dan gemiddeld.

Wil je uit eten in Frankrijk? Dan vallen de prijzen relatief mee. Je kunt rekenen tussen de 10 en 100 per persoon. Het is een redelijk prijsverschil, maar de prijs ligt vooral aan het restaurant waar je naartoe gaat.

Ga je naar een normaal restaurant? Dan moet je ongeveer 15 euro per persoon rekenen.

Ben je écht een vleeseter? Dan vallen de prijzen in de supermarkt relatief mee. Het vlees is in Frankrijk redelijk goedkoop, wanneer je het vergelijkt met de andere producten. 

Zit je dicht bij de Belgische-grens? Dan kun je het best boodschappen doen in België! Je bent dan een stuk goedkoper uit!

Wat kost een zorgverzekering in Frankrijk?

Een zorgverzekering is niet per sé verplicht in Frankrijk. Je hebt hoe dan ook recht op zorg. Je kunt via je werkgever een zorgverzekering afsluiten. Het kan ook via de overheid. Kun je een zorgverzekering niet betalen? Dan wordt dit betaalt door de overheid. 

De zorgverzekering wordt vooral betaalt door belastingen. Dit is een groot voordeel voor mensen die vaak in het ziekenhuis komen. Deze mensen hoeven daardoor veel minder te betalen. 

Kun je wel een zorgverzekering betalen? Dan betaal je elke maand ongeveer 6%. Dit wordt van jouw inkomen afgehaald. Je kunt je ook particulier verzekering. Dit is meer de aanvullende verzekering hoe we het kennen in Nederland.

ongeveer 87% van de Fransen heeft zich particulier verzekert. Ga je naar de huisarts? Dan betaal je een kleine bijdrage. Deze ‘bijdrage’ wordt elk jaar steeds hoger. Logisch! De zorgkosten stijgen elk jaar.

Wat kost kleding in Frankrijk?

Kleding, je hebt het in verschillende soorten en maten. De ene wil alleen maar lopen in merkkleding, terwijl de ander al tevreden is met een zwart t-shirt. De ene koopt vaak kleding, de ander bij nooit.

 

Er zit een groot verschil in uitgaven bij Fransen. De Fransen die het goed hebben kopen vaak kleding, de Fransen die het slecht hebben minder vaak.

Mensen die veel geld te besteden hebben, geven meer geld uit aan kleding. De mensen die vooral veel geld uitgeven aan kleding? Dat zijn toch wel de jongeren.

Aan kleding geven de meeste Fransen zo’n 70 euro per maand uit. Dat is ongeveer hetzelfde als Nederlanders.

Conclusie: Is het leven in Frankrijk duurder dan in Nederland

Nee, het leven in Nederland is duurder dan in Frankrijk. In Nederland betaal je meer voor wonen, zorgverzekering en benzine. Wat in Frankrijk duurder is? Dat zijn de boodschappen! Deze zijn een stuk duurder dan in Nederland.

Woon je in Parijs? Dan heb je méér kosten dan de gemiddelde Nederland. Hier betaal je namelijk 8500 euro per m2. Dit is te vergelijk met Amsterdam. Toch is Parijs een stuk duurder.

Stephanie

Als je mij vraagt wat mijn favoriete vakantieland is, is het antwoord zonder twijfel Frankrijk. Ik heb al veel vakanties in Frankrijk doorgebracht, maar heb nog altijd veel te ontdekken. Lees je mee op dit blog over mijn favoriete plekjes?

Geef een reactie