Je bekijkt nu Franse eetgewoontes

Franse eetgewoontes

 • Bericht gepubliceerd op:2 januari 2023
 • Berichtcategorie:Frankrijk
 • Bericht reacties:0 Reacties

De Fransen staan bekend om hun liefde voor lekker eten en hun bijzondere kookkunsten. De Franse restaurants behoren bij de beste van de wereld. De meeste Fransen eten zo’n vier keer per dag. Ze hebben ook een aantal unieke Franse eetgewoontes die onderdeel zijn van hun cultuur en traditie.

Ga jij op vakantie naar Frankrijk, dan is het natuurlijk superhandig om deze typische eetgewoontes te herkennen. Wellicht is het voor jou ook wel iets om tijdens je vakantie hieraan mee te doen.

De eerste maaltijd van de Franse is het ontbijt. Dan eten ze vaak croissants en stokbrood en drinken ze koffie. In de middag en in de avond eten de Fransen vaak uitgebreid. Ze eten allebei de keren ook een warme maaltijd. Rond 4 uur wordt er vaak ook nog een hapje gedaan, omdat het avondeten pas om 8 uur ’s avonds is.

Enkele van deze Franse eetgewoontes op een rijtje:

 1. Diner: Het avondmaal is de belangrijkste maaltijd van de dag voor de Fransen. Dit wordt vaak om 20:00 uur of later geserveerd en bestaat uit verschillende gangen. Het eten wordt langzaam geconsumeerd en wordt vaak gecombineerd met een glas wijn of twee.
 2. Zondagse lunch: De zondagse lunch is een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur. De familie komt bijeen om te genieten van een uitgebreide maaltijd met verschillende gangen, waaronder soep, hoofdgerecht en dessert.
 3. Crème brûlée: Deze populaire Franse dessert is een laag van rauwe room die wordt gekookt en vervolgens met suiker wordt gekarameliseerd. Het is een favoriete dessert in Frankrijk en wordt vaak geserveerd met fruit.
 4. Kaasplankje: Kaas is een belangrijk onderdeel van de Franse keuken en het is gebruikelijk om na de maaltijd een kaasplankje te serveren. Er zijn honderden verschillende soorten kaas in Frankrijk, dus er is voor ieder wat wils.
 5. Wijn: Wijn is een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur en wordt vaak gedronken tijdens de maaltijd. Er zijn talloze wijnregio’s in Frankrijk en elk heeft zijn eigen unieke smaak.

De Franse eetgewoontes bestaan uit het avondeten dat begint vaak met een voorgerecht dat iets van rauwkost of paté is. Dan komt het hoofdgerecht dat iets van vlees of vis met groeten (aardappelen en frites vinden de Fransen ook groenten) is en het nagerecht is de Franse kaas.

Bij het eten drinken de volwassen bijna altijd wijn. De kinderen drinken vaak water of limonadesiroop.

Nog enkele bekende Franse gerechten zijn:

 • Boeuf Bourguignon (vleesgerecht)
 • Salade Nicoise (salade met tonijn)
 • Paté
 • Quiche Loraine (hartige taart)
 • Escargots (wijngaardslakken)
 • Kikkerbilletjes
 • Crepes

Wijnen uit Frankrijk

Naast de Franse eetgewoontes is Frankrijk ook bekend om de vele wijnen die hier worden geproduceerd. Door heel Frankrijk vind je regio’s die bekend staan om de vele wijnen en champagnes. Lees hier meer informatie over de 9 meest bekende wijnregio’s. In welke regio ben jij geweest?

De Fransen hechten veel waarde aan het eten en nemen de tijd om te genieten van hun maaltijden. Deze eetgewoontes zijn onderdeel van hun rijke culinaire traditie en maken deel uit van wat Frankrijk zo’n leuke en interessante bestemming maakt voor liefhebbers van eten en wijn.

Stephanie

Als je mij vraagt wat mijn favoriete vakantieland is, is het antwoord zonder twijfel Frankrijk. Ik heb al veel vakanties in Frankrijk doorgebracht, maar heb nog altijd veel te ontdekken. Lees je mee op dit blog over mijn favoriete plekjes?

Geef een reactie