Je bekijkt nu Trouwen in Frankrijk: Een romantische bestemming voor jullie huwelijk

Trouwen in Frankrijk: Een romantische bestemming voor jullie huwelijk

Frankrijk staat bekend om zijn romantische sfeer, heerlijk eten en wijn, prachtige landschappen en indrukwekkende architectuur. Geen wonder dat steeds meer stellen ervoor kiezen om in dit mooie land te trouwen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over trouwen in Frankrijk, inclusief de juridische vereisten, de beste trouwlocaties en praktische tips. Ook als je alleen symbolisch gaat trouwen in Frankrijk vind je de informatie daarover in dit artikel.

Juridische vereisten voor trouwen in Frankrijk

Trouwen in Frankrijk als Nederlander

Als je als Nederland in Frankrijk wilt trouwen, moet je eerst contact opnemen met de Franse ambassade in Nederland. Daar kunnen ze je informeren over alle benodigde documenten en de juridische vereisten voor trouwen in Frankrijk.

Franse huwelijkswetgeving

Franse huwelijkswetgeving vereist dat ten minste één persoon die gaat trouwen minimaal 30 dagen vóór de huwelijksdatum in Frankrijk verblijft en dat beide partijen ouder dan 18 jaar zijn. Bovendien heb je een bewijs van identiteit, bewijs van verblijf en bewijs van burgerlijke staat nodig. Dit kunnen documenten zoals een paspoort, een bewijs van woonplaats en een geboorteakte zijn.

Juridische vertegenwoordiging

Als je de Franse taal niet spreekt, is het raadzaam om een ​​juridische vertegenwoordiger in te schakelen die je kan begeleiden bij het proces en je helpt bij het verkrijgen van alle benodigde documenten. Dit kan een advocaat zijn of een huwelijksplanner die ervaring heeft met het organiseren van bruiloften in Frankrijk.

Trouwlocaties in Frankrijk

Romantische plekken in Parijs

Parijs is misschien wel de meest romantische stad ter wereld en trekt elk jaar duizenden stellen aan die er willen trouwen. Er zijn tal van prachtige trouwlocaties in Parijs, waaronder de Eiffeltoren, de Notre-Dame en het Louvre Museum. Er zijn ook veel luxe hotels die speciale trouwpakketten aanbieden, waaronder accommodatie, catering en fotografie.

>> Bekijk op Hotelhero leuke hotels in Parijs om te trouwen

Trouwen in een Frans chateau

Trouwen in een Frans kasteel is een droom die voor velen uitkomt. Het romantische en majestueuze decor van een kasteel vormt de perfecte setting voor een sprookjeshuwelijk. Frankrijk heeft een lange geschiedenis van prachtige kastelen en landhuizen, elk met zijn eigen unieke charme en karakter. Hieronder staan enkele van de meest prachtige kastelen waarin je kunt trouwen.

Trouwen in een Frans kasteel

Château de Vaux-le-Vicomte is een prachtig barokkasteel gelegen op slechts een uur rijden van Parijs. Het kasteel werd in de 17e eeuw gebouwd door Nicolas Fouquet, de minister van financiën van Lodewijk XIV, en is ontworpen door de beroemde architect Louis Le Vau. Het kasteel beschikt over prachtige tuinen en een grote vijver die het kasteel nog meer grandeur geeft.

Château de Chantilly is een ander prachtig kasteel gelegen in de regio Picardië. Het kasteel dateert uit de middeleeuwen en is in de 16e eeuw herbouwd. Het kasteel heeft een indrukwekkende kunstcollectie en staat bekend om zijn prachtige tuinen. Het kasteel is omgeven door een groot bos en biedt een adembenemend uitzicht op het omliggende landschap.

Château de Chenonceau is een ander prachtig kasteel dat dateert uit de 16e eeuw en gelegen is in de Loire-vallei. Het kasteel is gebouwd over de rivier de Cher en wordt vaak beschouwd als het meest elegante kasteel van de Loire-vallei. Het kasteel heeft een prachtige tuin en is omgeven door een park.

Château de Versailles is misschien wel het meest beroemde kasteel van Frankrijk. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een jachtslot in de 17e eeuw, maar werd later uitgebreid tot het meest indrukwekkende paleis van Europa. Het paleis heeft prachtige tuinen en staat bekend om zijn weelderige interieurs.

Trouwen in een Frans kasteel is niet alleen een romantische en betoverende ervaring, het is ook een manier om een stukje geschiedenis te ervaren. Elk kasteel heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen unieke charme. Het is belangrijk om te kiezen voor een kasteel dat past bij jullie persoonlijke stijl en smaak.

Er zijn verschillende opties om te trouwen in een Frans kasteel, van een intieme ceremonie in de tuinen tot een grootschalige viering in de balzaal. Het kasteelpersoneel kan helpen bij het organiseren van de ceremonie en het feest en kan ook aanbevelingen doen voor lokale leveranciers en dienstverleners.

Het trouwen in een Frans kasteel is niet alleen weggelegd voor royalty’s en beroemdheden. Steeds meer kastelen bieden de mogelijkheid om te trouwen en bieden verschillende pakketten aan voor elk budget. Het is belangrijk om op tijd te boeken, aangezien trouwen in een Frans chateau momenteel erg populair is.

Hoe trouwen in een kasteel in Frankrijk eruit kan zien? Bekijk onderstaande video maar eens voor inspiratie.

Trouwen in Frankrijk wijngaard

Een trouwerij in een Franse wijngaard is de perfecte combinatie van romantiek, natuur en Franse cultuur. Omringd door druivenranken en met een glas lokale wijn in de hand, is het plaatje compleet. Geniet van de prachtige omgeving en de culinaire hoogstandjes van de streek. Een bruiloft in een Franse wijngaard is een onvergetelijke ervaring voor zowel het bruidspaar als de gasten.

Als je overweegt te trouwen in een Franse wijngaard, dan is bijvoorbeeld de Provence de perfecte plek voor een romantische bruiloft in een wijngaard. Er zijn hier veel wijnmakerijen die speciale trouwpakketten aanbieden, inclusief accommodatie, catering en wijnproeverijen.

Symbolisch trouwen in Frankrijk

Symbolisch trouwen in Frankrijk kan een romantisch en betekenisvol moment zijn om je liefde te vieren met familie en vrienden. Maar wat houdt symbolisch trouwen precies in en is het rechtsgeldig?

Een symbolisch huwelijk is een ceremonie waarbij het huwelijk niet juridisch wordt erkend. Dit betekent dat het huwelijk in Frankrijk slechts symbolisch is en niet officieel geregistreerd wordt. Je kunt bijvoorbeeld in Nederland trouwen en vervolgens in Frankrijk een symbolische ceremonie houden om je liefde te vieren met je naaste familie en vrienden. Ook kun je ervoor kiezen om eerst een symbolische ceremonie te houden in Frankrijk en later in Nederland het huwelijk juridisch te laten registreren.

Een symbolisch huwelijk biedt veel vrijheid in de invulling van de ceremonie. Je kunt de ceremonie persoonlijk maken door bijvoorbeeld zelf geloften te schrijven en de locatie en decoratie helemaal naar eigen wens aan te passen. Ook kun je ervoor kiezen om een ceremoniemeester in te schakelen die alles regelt zodat jij je volledig kunt richten op het genieten van deze bijzondere dag.

Het is belangrijk om te weten dat een symbolisch huwelijk in Frankrijk niet juridisch erkend wordt. Dit betekent dat je niet wettelijk getrouwd bent en geen rechten hebt die verbonden zijn aan een huwelijk, zoals bijvoorbeeld erfrecht en pensioenrechten. Het is daarom aan te raden om ook in Nederland het huwelijk juridisch te laten registreren als je dit nog niet gedaan hebt.

Wil je graag een symbolisch huwelijk in Frankrijk organiseren?

Dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit te regelen. Er zijn bijvoorbeeld weddingplanners die gespecialiseerd zijn in het organiseren van symbolische huwelijken in Frankrijk en je kunnen helpen met het vinden van de perfecte locatie en het samenstellen van de ceremonie. Ook kun je ervoor kiezen om zelf alles te regelen, maar dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden en alle benodigde informatie op te zoeken.

In ieder geval kan een symbolisch huwelijk in Frankrijk een onvergetelijke en romantische ervaring zijn om te delen met je geliefde en je dierbaren. Het biedt veel vrijheid in de invulling van de ceremonie en kan een mooie herinnering zijn om nog lang op terug te kijken.

trouwen frankrijk

Is het homohuwelijk legaal in Frankrijk?

Het homohuwelijk is sinds 2013 toegestaan in Frankrijk. Frankrijk was daarmee het veertiende land ter wereld dat het homohuwelijk legaliseerde. Het homohuwelijk in Frankrijk is juridisch gelijkgesteld aan het huwelijk tussen man en vrouw en geeft homoseksuele stellen dezelfde rechten en plichten als heteroseksuele stellen, zoals bijvoorbeeld het recht op adoptie.

De legalisatie van het homohuwelijk in Frankrijk was een belangrijke stap in de strijd voor gelijke rechten voor de LGBTQ+ gemeenschap. Sinds de legalisatie van het homohuwelijk is er echter nog steeds sprake van discriminatie en ongelijke behandeling van LGBTQ+ personen in Frankrijk. Zo hebben homoseksuele mannen nog steeds niet dezelfde rechten als heteroseksuele mannen als het gaat om bloeddonatie en zijn er nog steeds vooroordelen en stigmatisering tegen LGBTQ+ personen.

Desalniettemin is het homohuwelijk in Frankrijk legaal en hebben homoseksuele stellen dezelfde rechten en plichten als heteroseksuele stellen. Het homohuwelijk kan worden voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand en de ceremonie kan worden gehouden op dezelfde locaties als huwelijken tussen man en vrouw.

Praktische tips voor een huwelijk in Frankrijk

Kies de juiste tijd van het jaar

Het weer in Frankrijk kan sterk variëren, afhankelijk van de tijd van het jaar en de regio. Het is dus belangrijk om de juiste tijd van het jaar te kiezen voor je huwelijk, afhankelijk van je voorkeuren en de locatie. Over het algemeen zijn de lente en de herfst de beste seizoenen voor een huwelijk in Frankrijk, vanwege de aangename temperaturen en de prachtige kleuren van de natuur.

Plan van tevoren

Het plannen van een huwelijk in Frankrijk vereist veel tijd en aandacht voor detail. Het is belangrijk om ruim van tevoren te beginnen met plannen, zodat je alle benodigde documenten kunt verzamelen en de juiste locatie en leveranciers kunt vinden. Een huwelijksplanner kan je hierbij helpen en veel stress wegnemen.

Taalbarrière

De Franse taal kan soms een obstakel zijn bij het plannen van een huwelijk in Frankrijk. Het is daarom aan te raden om een ​​lokale huwelijksplanner in te huren die de taal spreekt en je kan helpen met de communicatie met leveranciers en de Franse autoriteiten.

Budget

Een huwelijk in Frankrijk kan duur zijn, afhankelijk van de locatie, het seizoen en de leveranciers die je kiest. Het is belangrijk om van tevoren een realistisch budget vast te stellen en ervoor te zorgen dat je binnen dit budget blijft. Een huwelijksplanner kan je helpen bij het vinden van de beste leveranciers binnen jouw budget.

Veelgestelde vragen

Moet ik als buitenlander vloeiend Frans spreken om in Frankrijk te kunnen trouwen?

Nee, je hebt geen vloeiend Frans nodig om in Frankrijk te kunnen trouwen. Het kan echter wel handig zijn om een ​​lokale huwelijksplanner in te huren die de taal spreekt en je kan helpen bij de communicatie met Franse leveranciers en autoriteiten.

Moet ik persoonlijk aanwezig zijn in Frankrijk om mijn huwelijk te regelen?

Ja, je moet persoonlijk aanwezig zijn in Frankrijk om je huwelijk te regelen en de benodigde documenten te verkrijgen.

Wat zijn de beste locaties voor een huwelijk in Frankrijk?

Er zijn veel prachtige locaties in Frankrijk voor een huwelijk, waaronder Parijs, sprookjesachtige kastelen en wijngaarden in de Provence.

Kan ik ook alleen de ceremonie in Frankrijk doen en in Nederland officieel trouwen?

Het is zeker mogelijk om alleen de ceremonie in Frankrijk te houden en het huwelijk officieel te registreren in Nederland. Dit staat bekend als een symbolisch huwelijk, waarbij de huwelijksvoltrekking in Frankrijk niet wettelijk erkend wordt, maar wel een mooie herinnering kan vormen. Het is echter wel van belang om op de hoogte te zijn van de wettelijke vereisten voor het huwelijk in Nederland en te controleren of er nog andere documenten nodig zijn na een ceremonie in het buitenland.

Stephanie

Als je mij vraagt wat mijn favoriete vakantieland is, is het antwoord zonder twijfel Frankrijk. Ik heb al veel vakanties in Frankrijk doorgebracht, maar heb nog altijd veel te ontdekken. Lees je mee op dit blog over mijn favoriete plekjes?

Geef een reactie