Je bekijkt nu 9 beste wijnregio’s van Frankrijk

9 beste wijnregio’s van Frankrijk

Frankrijk is één van de landen die echt een bezoekje verdienen als je wijnliefhebber bent. Veel plekken staan bekend om de voortreffelijke wijnen en in dit artikel delen we de beste wijnregio’s van Frankrijk met je. Natuurlijk is hier ook meer te ontdekken dan alleen wijnen. Zo zijn het ook vaak streken met karakteristieke dorpjes, mooie uitzichten en heerlijk eten.

Zoals men in Frankrijk zegt: Salut!

Champagne

Deze streek doet z’n naam natuurlijk eer aan en verdient zonder twijfel een plekje tussen de beste wijnregio’s van Frankrijk. De Champagne streek is echt beroemd geworden door de vele wijnen en natuurlijk champagnes. Doordat het aanbod zo groot is, zijn de mensen hier erg kieskeurig en dat maakt de kwaliteit erg hoog.

De Champagne ligt dicht bij Parijs en je combineert een bezoekje aan Parijs dan ook heel eenvoudig met een bezoek aan de Champagne. Misschien is dit wel een reden voor het feit dat de Champagne streek zo beroemd is geworden. Steden in de Champagne zijn Reims of Epernay

Leuk weetje: Hoewel champagne witte wijn is, wordt hij eigenlijk gemaakt van 2 rode druiven (Pinot Noir en Pinot Meunier) en één witte druif (Chardonnay).

Bekijk de wijnen uit de Champagne

Loire

De Loirestreek is een bezoekje meer dan waard, zelfs al was er geen enkel wijnhuis te bekennen. Deze streek is zo vol met mooie plekken dat een verblijf in de Loirestreek altijd een succes is.

De Loirestreek heeft een wijngeschiedenis die duizenden jaren oud is. De Loire-vallei is dan ook de perfecte plek om te bezoeken voor liefhebbers van witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc, Chenin Blac, Sancerres, Muscadets…enz.
Houd je van Franse kastelen? Ook dan kun je je hart ophalen in de Loire met ontzettend veel mooie kastelen. Mijn favoriet? Chambord, een prachtig kasteel waar je uren kunt rondlopen.

Mooie steden in de Loirestreek zijn o.a. Tours, Orleans en Nantes. Een originele manier om deze streek te ontdekken is per fiets.

Bekijk de wijnen uit de Loire

Bordeaux wijnregio Frankrijk

Bordeaux

Misschien wel bijna net zo bekend en net zo geliefd als de Champagne is de streek Bordeaux. In deze stad kun je prima een paar dagen doorbrengen en geen dag dezelfde wijn drinken. De Bordeaux is vooral bekend door de rode wijnen, maar wat minder bekend is, is dat er ook heerlijke witte wijn te ontdekken is. De witte Bordeaux is wat zoet van smaak.

Bordeaux verdient zeker een bezoekje als je van wijn houdt en dit graag combineert met een mooie stad. Diverse van de duurste wijnen ter wereld komen uit de Bordeaux.

Bekijk de wijnen uit de Bordeaux

Bourgogne

De Bourgogne verdient wat mij betreft ook zeker een plekje in de lijst met beste wijnregio’s van Frankrijk. De regio is vooral bekend om de rode wijn (gemaakt van Pinot Noir druiven) en witte wijn (gemaakt van Chardonnay). Ben je op doorreis naar Zuid-Frankrijk dan valt direct op hoeveel wijngaarden hier langs de snelweg zijn.

De Bourgogne is een grote wijnregio met bekende plaatsen als Beaune en Dijon. De wijngaarden van Côte d’Or zijn hier een favoriete plek om te bezoeken.

Bekijk de wijnen uit de Bourgogne

Beaujolais

De Beaujolais is eigenlijk onderdeel van Bourgogne, maar verdient wat mij betreft een apart plekje in dit overzicht. De wijnen in de Beaujolais zijn zeker anders dan die uit de Bourgogne door het verschil in klimaat en terrein. Beaujolais wijnen zijn vaak lichte rode wijnen die je niet te lang moet laten liggen. Gewoon snel opdrinken, ook geen probleem toch?

Combineer je bezoek aan de Beaujolais bijvoorbeeld met een verblijf in Lyon.

Bekijk de wijnen uit de Beaujolais

Provence

De Provence is de perfecte plek voor je zomervakantie en een bezoekje aan een wijnhuis met wijnproeverij mag in één van de beste wijnregio’s van Frankrijk natuurlijk niet ontbreken. De Provence staat vooral bekend om de lichte roséwijnen gemaakt van rode druiven.

In de Provence vind je weinig grote steden, maar wel authentieke Franse dorpjes waar je heerlijk op een terrasje kunt genieten van je wijntje. En vergeet ook niet de mooie lavendelvelden die je hier veel vindt. O ja, marktjes met Franse kaasjes en andere lekkernijen mag je natuurlijk ook niet overslaan.

Bekijk de wijnen uit de Provence

Côtes du Rhône

In deze regio vind je maar liefst 6000 wijnboeren dus het is moeilijk om in de Côtes du Rhône geen wijnhuis tegen te komen. De regio is opgesplitst in 2 delen – Noordelijke Rhône en Zuidelijke Rhône. Vooral de Zuidelijke Rhône hoort bij de beste wijnregio’s van Frankrijk.

De meest populaire plaats om hier te bezoeken is in de zuidelijke wijnstreek, rond het dorp Châteauneuf-du-Pape – ergo de naam van de wijnen uit dit deel van de Côtes Du Rhône (leuk weetje – er wordt meer wijn geproduceerd in dit ene deel van de zuidelijke Rhône regio dan in de hele noordelijke Rhône regio bij elkaar).

Côtes du Rhône wordt meestal geassocieerd met rode wijnen (dat is wat we meestal vinden in winkels en restaurants), maar de regio als geheel is de thuisbasis van witte wijnen en ook van rosé wijnen. Het is echt een van de lekkerste en beste wijnstreken van Frankrijk.

Bekijk de wijnen uit de Côtes du Rhône

Languedoc-Roussillon

De Languedoc is al een oud wijngebied. 2600 jaar geleden werd de wijnbouw er geïntroduceerd door de Grieken. Het is ook nog eens een grote regio, zelfs 3x groter dan Bordeaux. De Languedoc is in Zuid-Frankrijk en dit mediterrane klimaat is heel geschikt voor de productie van wijnen. Er is de laatste jaren veel aandacht besteed aan de kwaliteit van Languedoc-Roussillon wijnen en dat werpt z’n vruchten zeker af. Ik vond dan ook dat de Languedoc-Roussillon een plekje verdient tussen de beste wijnregio’s van Frankrijk.

Bekijk de wijnen uit de Languedoc-Roussillon

Zuid-West Frankrijk

Met Zuid-West Frankrijk bedoel ik eigenlijk alles rondom Bordeaux, want Bordeaux is in dit gebied niet de enige plek waar je veel wijnhuizen aantreft. Je kunt dan ook denken aan de Dordogne, Bergerac en Cahors. Buiten Bordeaux hoort dit dus ook zeker bij de beste wijnregio’s van Frankrijk.

Ook deze regio staat vol met mooie kastelen en je vindt er ook de nodige restaurants met Michelin-sterren. Culinair kom je hier dus zeker niets tekort. De dorpjes in Zuid-West Frankrijk zijn idyllisch en elke keer dat je een dorpje inrijdt, word je weer verrast door de typisch Franse sfeer.

Bekijk de wijnen uit Zuid-West Frankrijk

In dit blog heb ik de 9 beste wijnregio’s van Frankrijk besproken. Natuurlijk ben ik benieuwd wat jouw favoriete wijnregio is? Wordt deze hierboven beschreven of heeft een andere regio jouw voorkeur? Laat het weten via de reacties.

Stephanie

Als je mij vraagt wat mijn favoriete vakantieland is, is het antwoord zonder twijfel Frankrijk. Ik heb al veel vakanties in Frankrijk doorgebracht, maar heb nog altijd veel te ontdekken. Lees je mee op dit blog over mijn favoriete plekjes?

Geef een reactie