Je bekijkt nu Voetbalclubs in Frankrijk

Voetbalclubs in Frankrijk

  • Bericht gepubliceerd op:4 mei 2022
  • Berichtcategorie:Sport
  • Bericht reacties:0 Reacties

Frankrijk is van oudsher niet écht een voetballand. Toch, is voetbal de laatste jaren erg populair geworden. Waarom? Omdat het niveau al jaren omhoog gaat. Hoe dit kan? Doordat er veel geld in de clubs wordt gestoken.

Voetbalclubs kunnen hierdoor goede spelers kopen. Voorbeelden hiervan zijn Neymar, Mbappe en Messi. Deze drie topaanvallers vormen de voorhoede bij PSG. Paris-Saint Germain is de grootste club van Frankrijk. Deze voetbalclub komt uit Parijs. De eigenaren zijn steenrijke investeerders uit Saudi Arabië.

Doordat de club zo rijk is, kunnen ze veel spelers kopen. De grote droom van Paris-Saint Germain is de Champions League winnen. In de laatste 10 jaar, is deze club 8 keer kampioen geworden. Dominant zijn ze zeker! Logisch! Ze hebben veel meer geld dan hun concurrenten. Daarom kunnen ze veel betere spelers kopen, maar de Champions League wonnen ze nog nooit.

Lees verder over PSG onder de vraag hoeveel voetbalclubs Parijs heeft.

Hoeveel voetbalclubs heeft Parijs?

Parijs heeft 2 professionele voetbalclubs die in de eerste of tweede divisie spelen. De bekendste en succesvolste van deze clubs is Paris Saint-Germain (PSG). Dit team speelt momenteel in de Ligue 1, de hoogste professionele voetbalcompetitie in Frankrijk.

De andere professionele club in Parijs is Red Star FC. Red Star FC speelt momenteel in de Championnat National, de derde divisie van het Franse voetbal.

Er zijn ook een aantal andere voetbalclubs in Parijs die niet professioneel zijn, maar wel in competitieverband spelen. Deze clubs spelen vaak op lagere niveaus in de Franse voetbalpiramide.

Paris-Saint Germain 

Paris-Saint Germain is de grootste en bekendste club van Frankrijk. Deze voetbalclub bestaat nog niet zo heel lang. Het is namelijk opgericht op 12 augustus 1970. Ondanks de club nog niet zo lang bestaat, zijn ze al vaak kampioen geworden.

Sinds de club een nieuwe eigenaar heeft, worden ze bijna elk jaar kampioen. De nieuwe eigenaren hebben er veel geld ingestopt. Hierdoor hebben ze veel topspelers aangetrokken. Doordat Paris-Saint Germain goed betaalt, willen veel spelers voor deze club voetballen. De nieuwe eigenaar van Paris-Saint Germain is Qatar Sports Investments.

Deze investeringsmaatschappij is erg groot en ze hebben veel geld. Hoe zij aan dit geld zijn gekomen? Vooral door olie en gas. In Qatar is namelijk veel olie en gas. Hierdoor zijn de eigenaren van deze investeringsmaatschappij, erg rijk geworden.

Deze investeringsmaatschappij is niet alleen eigenaar van PSG, maar ook van andere topteams. 

Voetbalreis naar Frankrijk

Ben je op vakantie in Parijs? Dan kun je zeker een wedstrijd bezoeken van deze topclub. Wat een kaartje kost? Dat is verschillend, de prijzen variëren enorm. Het is maar net naar welke wedstrijd je wilt. Een kaartje kan wel 200 euro kosten. En dan moet je er ook nog heen. In de buurt van het stadion vind je verschillende hotels. Dat is dan weer een voordeel. In Nederland zijn verschillende organisatie die voetbalreizen aanbieden.

Wat je krijgt bij een voetbalreis? Vlucht + Hotel + Kaartje voor de wedstrijd. Wat dit kost naar Parijs? Ongeveer 280 euro per persoon, maar de prijzen variëren per wedstrijd en club.

Meer info over voetbalreizen naar Frankrijk

RC Lens

RC Lens is een club uit Frankrijk. Veel Nederlanders kennen deze club niet, toch doen ze het de laatste jaren steeds beter. De club is opgericht in 1908. Het bestaat dus al heel lang. De jaarlijkse begroting is 45 miljoen euro, in het stadion kunnen 38233 mensen. De grootste rivaal van RC Lens? Dat is Lille OSC.

Deze twee plaatsen liggen dichtbij elkaar, hierdoor is er veel rivaliteit. Wil je een wedstrijd van RC Lens bezoeken? Dan kun je het best naar RC Lens VS Lille OSC. Hou je van sfeer? Dan moet je hier een keer zijn geweest.

Het stadion is steevast uitverkocht. De sfeer is fantastisch. Ben je voetbalfan? Dan moet je dit een keer meemaken. 

FC Lorient

Fc Lorient is een Franse-voetbalclub. Voor veel Nederlanders zal de club minder bekend voorkomen dan Paris-Saint Germain. Toch, speelt FC Lorient in de hoogste competitie. FC Lorient komt uit Lorient. Lorient is een havenstad in Frankrijk. Ze promoveerden voor het eerst in 1998/1999. In de tussentijd zijn ze weer gedegradeerd, nu spelen ze op het hoogste niveau.

Loïc Féry is de eigenaar van de club. Deze man heeft verschillende bedrijven en investeringsmaatschappijen opgebouwd. Met het geld wat hij verdient heeft, heeft hij deze club gekocht.

De jaarlijkse begroting is 25 miljoen. Dat is stukken minder dan de ‘topclubs’ van deze competitie. PSG heeft dit bijna 30 keer. Hierdoor is er niet écht concurrentie. PSG heeft zo veel meer geld, en veel betere spelers. Toch, lukt het ze niet altijd om kampioen te worden

Olympique Marseille

Olympique Marseille is één van de grootste voetbalclubs in Frankrijk. De grote aartsrivaal van Olympique Marseille, is Olympique Lyon. Dit is de mooiste wedstrijd van het jaar. Het stadion is altijd uitverkocht, en de sfeer is fantastisch. 

Ben je in de buurt van Marseille? En ben je voetbalfan? Dan is het aan te raden om deze wedstrijd te bezoeken.

Het is een onvergetelijk ervaring. Wat kaarten kosten? Dat ligt aan de plaats. Kaarten voor deze topwedstrijden zijn niet goedkoop. Wil je er heen? Dan zal je de portemonnee moeten trekken.

Wat kaartje ongeveer kosten? Een paar honderd euro! Olympique Marseille is al verschillende keren landskampioen geworden. Het team doet ook regelmatig mee aan de Europa League. 

Hou je van voetbal? Dan zijn wedstrijden van Olympique Marseille leuk om te kijken. Waarom? Omdat Olympique Marseille een erg aanvallend team is. Het kijken is dus nooit saai. En met topspelers als Payet, gebeurt er altijd wel wat.

Montpellier

Montpellier is een stad in het Zuid-Frankrijk. Deze stad komt bij veel Nederlanders bekend voor. Waarom? Omdat jaarlijks veel Nederlanders hier vakantie vieren. En dat snappen wij wel! Montpellier heeft een goed klimaat, het is er altijd heerlijk weer. Vooral in de zomer! Er is bijna geen dag dat het geen 30 graden wordt.

In Montpellier is het niet alleen warm, ook is er erg veel natuur. Montpellier is dus een Franse-voetbalclub. Deze club komt uit op het hoogste niveau. De club werd opgericht in 1919. De eigenaar van de club is het bedrijf Groupe Nicollin.

In de stad Montpellier wonen ongeveer 600.000 mensen. Hiermee is Montpellier één van de grootste steden van Frankrijk. In het stadion kunnen ongeveer 33.000 mensen. Dit stadion is al redelijk oud. Het werd namelijk geopend in 1972. Daarmee is het bijna 50 jaar oud. Het stadion is een aantal keer gerenoveerd. Logisch! Anders pasten er niet zo veel mensen in. In dit stadion is de sfeer goed. De naam van het stadion is: Stade de la Mosson.

AJ Auxerre

AJ Auxerre is een Franse voetbalclub. Dit elftal speelt sinds 1980 op het hoogste niveau. In 2012 is dit team gedegradeerd. De club is opgericht in 1905. Waar deze club om bekend staat? De goede jeugdopleiding. Hier leiden ze veel spelers op, die later doorgroeien naar grote club.

Ze hebben een ‘neusje’ voor talent. Veel spelers uit de jeugd groeien door naar het 1e elftal. Dat is het mooie van dit team. Op dit moment speelt het team in de 2e competitie. Ze zijn namelijk in 2012 gedegradeerd. 

De kleuren van deze club zijn wit en zwart. Het trainingscomplex heet ‘Centre de Formation.’ Het stadion heet ‘Stade de I’Abbé-Deschamps. In dit stadion is er plek voor 18.541 supporters.  Het stadion is dus een stuk kleiner, dan de stadions van de andere clubs in dit lijstje. Het stadion werd geopend in 1918. Het bestaat al meer dan een eeuw. In deze 100 jaar is het stadion meerdere keren verbouwd. 

De huidige coach van dit elftal is Jean-Marc Furlan. De club wil graag promoveren naar de hoogste competitie. Dat is ze in 10 jaar nog niet gelukt. Toch, houden ze vertrouwen.

Girondins Bordeaux

Girondins Bordeaux is een Franse voetbalclub. Dit team komt uit op het hoogste niveau van Frankrijk. Dit team heeft de meeste Europese wedstrijden gespeeld van alle clubs uit Frankrijk. We hebben het nu over een grote club. De begroting? 65 miljoen per jaar! Dat is niet slecht! De coach van dit team is David Guin. Thuiswedstrijden worden gespeeld in het Stade Matmut Atlantique.

Bordeaux is een mooie stad. Jaarlijks vinden veel Nederlanders de weg naar deze stad. Bordeaux hoort ook bij de 10 grootste steden van Frankrijk. In de zomer komen hier veel vakantiegangers.

Deze club hoort bij de succesvolste clubs van Frankrijk. In het stadion passen 42.115 mensen. Het stadion wordt niet alleen voor voetbalwedstrijden gebruikt, er wordt ook regelmatig een concert gegeven. Het kan ook gebruikt worden voor andere evenementen. Het stadion werd geopend op 23 mei 2015. 

Het is getekend en bedacht door Herzog & de Meuron. Herzog & de Meuron is een bekend architectenbureau

Stade Brestois

Stade Brestois komt uit in de hoogste Franse competitie. Deze club komt uit de stad Brest. De kleuren van dit team? Rood en wit. Deze voetbalclub werd opgericht in 1950. Meerdere clubs ging toen samen. Om precies te zijn 5 verschillende clubs. In het stadion passen 15.000 mensen.  

De coach is Michel Der Zakarian, ze spelen in het Stade Francis-Le Blé stadion en de eigenaar is Dennis Le Saint. Dennis Le Saint is een rasondernemer en richtte in zijn leven méér dan 160 bedrijven op. Met het geld wat hij verdient heeft, heeft hij deze voetbalclub gekocht. 

Caen

Caen is een Franse voetbalclub die is opgericht in 1897. Hiermee is dit één van de oudste teams uit Frankrijk. Op dit moment komt deze club uit op het 2 niveau. Welke competitie dat is? De Ligue 2.

In 1897 had deze club nog een andere naam. De club heette toen L’UA Lycée Malherbe. De voetbalclub komt uit Caen. Caen is een stad in Frankrijk. Deze stad heeft 106.260 inwoners. De stad hoort niet bij de 10 grootste steden in Frankrijk. De totale oppervlakte van deze stad is 25.7 km2.

De club heeft jaren gespeeld in de eerste competitie in Frankrijk. Nu spelen ze weer een tijdje op het tweede niveau. De naam van het stadion? Het stadion heet Stade Michel d’Ornano. 

De coach van het team? Dat is Stéphane Moulin. De sterspeler? Dat is Nuno da Costa.

Lille OSC

Lille OSC is één van de grootste en succesvolste clubs van Frankrijk. De club heeft het jaren goed gedaan, dit jaar doen ze het wat minder. Momenteel staat dit team 9e. Ze spelen nog wel in de hoogste competitie van Frankrijk.

De club is opgericht in 1944. De begroting van deze club is 147 miljoen euro. Hiermee hebben ze één van de grootste begrotingen. De bijnaam van Lille OSC? Dat is Les Dogues, le LOSC. 

De thuiswedstrijden speelt Lille OSC in het Stade Pierre Mauroy. In dit stadion kunnen 50.282 mensen. Dat is dus ook één van de grotere stadions van Frankrijk.

Olympique Lyon

Olympique Lyon is een bekende voetbalclub uit Lyon. Deze voetbalclubs is opgericht in 1899. In welke competitie ze spelen? Ze spelen in de Ligue 1. 20 jaar terug, hoorde dit team bij de top van Europa. Op dit moment is dat wat minder.

Ondanks het één van de beste clubs is in Frankrijk. De competitie in Frankrijk stelt niet zo veel voor. Eigenlijk is er maar één grote club: Paris Saint Germain.

De trainer van dit team is Peter Bosz. Het stadion? Parc Olympique Lyonnais. De hoofdsponsors? Dat is Emirates!

De begroting is 285 miljoen. Hiermee heeft deze club één van de grootste begrotingen. Waarom? Omdat ze een goede hoofdsponsors hebben. Emirates is een luchtvaartmaatschappij uit Dubai. De eigenaren van deze ‘luchtvaartmaatschappij’ hebben enorm veel geld. 

Om deze reden, kunnen ze dit team sponsors. Aan sponsoren zitten ook grote voordelen. Je bedrijf doe namelijk meer naamsbekendheid op. 

AS Monaco

AS Monaco is één van de grootste club in de Franse competitie. Toch, komt deze club uit Monaco. Dit team mag wel meedoen aan de Franse competitie. Dat is altijd zo geweest. Monaco is een dure plek om te wonen. Wil je in Monaco wonen? Dan heb je een flink vermogen nodig.

Heb je minder vermogen dan een bepaald bedrag? Dan ben je niet welkom in Monaco. Monaco staat bekend als ’belastingparadijs’. Hier betaal je maar één procent inkomstenbelasting. 

Wat je in Nederland betaalt? Minimaal 37 procent. Deze club speelt in het Stade Louis II stadion. De coach is Philippe Clement. De club heeft zelfs een CEO. Zijn naam is Oleg Petrov. Hij is de CEO sinds februari 2019.

De jaarlijkse begroting is 215 miljoen. Hiermee heeft deze club één van de grootste begrotingen. Een begroting van 215 miljoen? Dat is niet niks. Naar een aantal mindere jaren, heeft dit team de weg naar de top weer gevonden.

Op dit moment staan ze 4e.

AS Nancy

As Nancy is een Franse voetbalclub. Dit club komt, zoals de naam al doet vermoeden uit Nancy. Het werd opgericht in 1910.  In 1910 had deze club nog een andere naam. Toen heette het ‘US Frontière’. Sinds 1967 maken ze gebruik van hun eigennaam.

De club heeft lange tijd op het hoogste niveau gespeeld. Nu spelen ze al jaren in de tweede competitie. 

Ze spelen in het Stade Marcel Picot stadion. In totaal zijn hier 20.085 plaatsen. Wanneer dit stadion geopend werd? Dit stadion werd in 1922 geopend. 

In de tussentijd is dit stadion meerdere keren gerenoveerd. Logisch! Het stadion bestaat al erg lang, het is wel een keer aan vervanging toe.

Olympique Nice

OGC Nice is een Franse voetbalclub. Deze club komt uit Nice. Veel Nederlanders gaan regelmatig op vakantie naar Nice. Waarom? Omdat Nice ligt in het fantastische Zuid-Frankrijk.

Wanneer deze club het meest succesvol was? Dat was in de jaren 50. In de jaren 50 zijn ze vier keer kampioen geworden. Van een succes kun je wel spreken.

De eigenaar van de club is INEOS. INEOS is een chemiebedrijf. De oprichter van dit bedrijf? Dat is Jim Ratcliffe. Het hoofdkantoor bevindt zich in London. 

De coach van OGC Nice is Christophe Galtier. Christophe Galtier IS 55 jaar, en voormalig profvoetballer. Hij is nu al heel wat jaren coach. Sinds 2021 is hij coach bij deze club.

OGC Nice heeft het de afgelopen jaren erg goed gedaan. Hoe zit het op dit moment doen? Erg goed! Ze staan namelijk 5e in de Ligue 1. De Ligue 1 is de hoogste voetbalcompetitie van Frankrijk.

De begroting van deze club is 75 miljoen. Hiermee zitten ze ongeveer in de middenmoot. Toch, staan ze op de 5e plek. Knap hoor!

Spelen er ook Nederlanders bij deze club? Zeker! Een voorbeeld hiervan? Justin Kluivert!

Stade Rennais

Stade Rennais is een Franse voetbalclub die uitkomt op het 1e niveau in Frankrijk. De club heeft een begroting van 105 miljoen per jaar. Hiermee zitten ze in de middenmoot. Het team komt uit in de hoogste competitie van Frankrijk, de Ligue 1! De club is opgericht in 1901. Stade Rennais hoort bij de ‘oudste’ clubs van Frankrijk. Thuiswedstrijden spelen ze in het Roazhon Park.

De eigenaar van de club is Artemis S.A! Artemis S.A is een investeringsbedrijf uit Parijs. In hun portfolio vind je verschillende bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn een aantal mode-, wijn- en sportbedrijven.

Het team komt uit Rennes. De coach van het team is Bruno Génésio. Op dit moment staat het team 3e. Dit is uitzonderlijk goed! Hun begroting hoort bij de middenmoot, maar ze staan 3e. Dat doen ze zeker goed.

Sinds de oprichting heeft dit team bijna altijd op het hoogste niveau gespeeld. Wel, zijn een aantal keer gedegradeerd naar het tweede niveau. Op dit moment spelen ze mee om Champions League niveau.

Het gaat dus de goede kant op met Stade Rennais. Komen ze volgend jaar uit in de Champions League? Dan wordt de begroting een stuk groter. Waarom? Omdat de Champions League veel geld oplevert. Zelfs als je in de eerste ronde eruit vliegt, krijg je enorm veel geld.

Met dit geld zal Stade Rennais weer nieuwe spelers kunnen kopen.

AS Saint-Etienne

AS Saint-Etienne is één van de succesvolste clubs van Frankrijk. De club is opgericht in 1920. In welke competitie ze uitkomen? In de Ligue 1. Waar ze thuiswedstrijden spelen? In Stade Geoffroy Guichard.

Deze club heeft veel successen meegemaakt. Vooral in de jaren 60 en 70 hebben zij veel prijzen gewonnen. Welke prijzen? Meerdere landstitels en verschillende bekers. In het seizoen 1975/76 konden ze de Europacup 1 winnen.

Helaas voor hen, verloren ze de finale van Bayer München. Het werd 1-0. De club heeft in totaal 10 landensites gewonnen.  De meeste titels zijn gewonnen in de jaren 60 en 70. De laatste jaren strijd deze club niet meer mee voor de titel.

In het stadion passen 42.000 mensen. Hiermee is het één van de grootste stadions van Frankrijk. De begroting is 70 miljoen. 

De club heeft niet alleen maar succes gekend, het is ook een tijd ‘slecht’ gegaan met deze club. Dit begon in het seizoen 1983/84. In dit seizoen degradeerde ze naar de 2e competitie.  De laatste jaren gaan het weer de goede kant op. Ondanks het de laatste jaren steeds beter gaat, staat de club momenteel 18e.

Hierdoor zouden ze kunnen degraderen. Willen ze dit voorkomen? Dan zullen ze nog punten moeten pakken. Met een aantal overwinningen achter elkaar, kunnen ze uit de gevarenzone komen.  

De competitie hebben ze 10 keer gewonnen, de beker 6 keer. Uiteindelijk is AS Saint-Etienne één van de succesvolste clubs van Frankrijk. De club heeft een rijk verleden, op dit moment gaat het minder. 

FC Sochaux

FC Sochaux is een voetbalclub uit Frankrijk uitkomend op het 2e niveau. De club is opgericht in 1928. In de beginjaren was deze club het succesvolst. In deze ‘jaren’ hebben ze verschillende prijzen gewonnen.

Op dit moment komen ze uit op het 2e niveau. Doordat ze uitkomen op het 2e niveau, is de begroting een stuk lager. De begroting van deze club is 16.5 miljoen. Thuiswedstrijden spelen ze in het Stade Auguste Bonal stadion.

Deze club komt uit de Franse stad Montbéliard. Deze voetbalclub is twee keer landskampioen geworden. Wanneer dit was? Kort na de oprichting. Na de Tweede Wereldoorlog, is het team afgezakt. In 2000 ging het een tijdje beter, op dit moment minder. Ze komen namelijk uit in de 2e competitie van Frankrijk. Hoeveel ze staan? Op dit moment staan ze 4e. De club doet nog mee om de titel. 

In het stadion kunnen iets meer dan 20.000 mensen. Voor een club in de tweede competitie van Frankrijk, hebben ze een groot stadion.

Er zijn teams in de hoogste competitie met een kleiner stadion.

Toulouse FC

Toulouse FC is een Franse voetbalclub uit Toulouse. De club werd opgericht in 1970. Eigenlijk bestaat deze club nog niet zo lang. Jarenlang speelde dit team in de hoogste competitie van Frankrijk.

Op dit moment spelen ze in de 2e competitie. Eén voordeel? Volgend jaar promoveert dit team. Ze zijn namelijk landskampioen geworden. Op dit moment staat dit team 1e. Thuiswedstrijden speelt dit team in het Stadium Municipal stadion. De coach? Dat is Philippe Montanier. De voorzitter? Dat is Damien Comolli.

Damien Comollie is al voorzitter geweest van meerdere clubs. Door zijn jarenlange ervaring, weet hij precies wij hij moet doen. Dit zorgt voor veel rust. De resultaten van deze club waren erg goed. Kampioen, word je niet zomaar.

Valenciennes FC

Valenciennes FC is een Franse voetbalclub dat uitkomt in de 2e Ligue. De laatste jaren gaat het niet goed met dit team. De clubs is opgericht in 1913. Sinds 1913 heeft het team jarenlang in de Ligue 1 gespeeld.

Op dit moment speelt het team in de Ligue 2. Deze club staat momenteel 16e. Er is een kans dat ze degraderen. 

Dit team speelt zijn thuiswedstrijden in het Stade Du Hainaut stadion. Dit stadion is nog redelijk ‘nieuw’. Het stadion is namelijk gebouwd in 2011. Hoeveel mensen in het stadion passen? Om precies te 25.172 mensen.

De begroting is 32 miljoen. Dit is voor een team in de 2e competitie redelijk hoog. Ondanks ze een ‘redelijke’ begroting hebben, staan ze op dit moment erg laag. Het zou zelfs kunnen dat ze degraderen. 

In 1933 kreeg de club de status ‘profclub’. Deze voetbalclub is opgericht in de Eerste Wereldoorlog. Hierdoor was het in het begin erg lastig. In 1993 raken ze betrokken bij omkoping. Dit zou gaan om een wedstrijden tegen Olympique Marseille.

Bernard Tapie, zou verschillende spelers omgekocht hebben. Bernard Tapie is een zakenman uit Frankrijk.

AC Ajaccio

AC Ajaccio is een Franse profclub. Dit team heeft jarenlang op het hoogste niveau gespeeld. Op dit moment spelen ze in de Ligue 2. De Ligue 2 is het tweede niveau van Frankrijk. Op dit moment staat de club 2e. De kans is groot dat ze promoveren. 

Dat zou mooi zijn voor de stad Ajaccio. Ajaccio is een stad op het eiland Corsica. De voetbalclub bestaat al er lang. De club is namelijk opgericht in 1910. Thuiswedstrijden spelen ze in het Stade François Coty.

Het stadion telt 10.660 plaatsen. In vergelijking met andere stadions, is het stadion van AC Ajaccio, redelijk klein. De voorzitter van de club is Christian Leca. De trainer? Dat is Olivier Pantaloni. 

In 1965 slaagde deze club om te promoveren. Ze waren de eerste club van dit eiland die gepromoveerd zijn. 

FC Amiens

FC Amiens is een voetbalclub uit de stad Amiens. Deze club werd al in 1901 opgericht. Sinds de oprichting, heeft de club verschillende namen gehad. Tussen 1961 en 1989 had deze club een andere naam. De voetbalclub heette toen ‘Sporting club d’’Amiens’. 

Dit team heeft een aantal jaar in de hoogste competitie gespeeld. Wanneer dit was? Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze seizoenen zijn helaas niet officieel in Frankrijk. 

Het team speelt zijn thuiswedstrijden in het Stade de la Licorne. Het team heeft op dit moment twee coaches. Dit zijn Phillippe Hirschberger en Oswald Tranchot. Dit elftal komt uit in de Ligue 2.

Op dit moment staan ze 11e. In het stadion passen 12.097 mensen. In 2017 promoveerde ze voor het eerst. Toen speelde ze hun eerste seizoen in de Ligue 1. Veel Nederlanders kennen deze voetbalclub niet. Logisch! Ze zijn nog meer één keer gepromoveerd.

Angers SCO

Angers SCO is een profclub uitkomend in de hoogste voetbalcompetitie van Frankrijk. Op dit moment staat dit elftal 14e. De 14e plek is genoeg om te handhaven in de Ligue 1. De sterspeler van dit team is Sofiane Boufal.

Soufiane Boufal is een snelle aanvaller, die veel doelpunten maakt. Veel mensen vinden Soufiane Boufal een ‘mooie’ voetballer. Bij de acties die hij maakt, gebruikt hij verschillende trucjes. 

Ben je fan van voetbal? Dan moet je zeker een wedstrijd kijken van Angers SCO. Thuiswedstrijden spelen ze in het Stade Raymond-Kopa stadion. De huidige coach is Gérald Baticle. 

De club is opgericht in 1919. Deze profclub bestaat al méér dan 102 jaar. Ondanks het team al 102 jaar bestaat, zijn ze niet altijd een ‘profclub’ geweest. In de periode tussen 1998 en 2000 waren ze geen profclub.

Deze club heeft in alle jaren nog maar weinig prijzen gewonnen. Op nationaal niveau hebben ze nog geen één prijs gewonnen. Waar ze wel gewonnen hebben? Op regionaal niveau. 

De begroting was in 2021 45 miljoen euro. Dit is redelijk weinig voor een team dat uitkomt in de hoogste competitie van Frankrijk.

De grootste concurrent van Angers SCO is FC Nantes. FC Nantes is de aartsrivaal van Angers SCO. Waarom? Omdat deze twee teams vroeger streden om het regionale kampioenschap.

Wil je naar deze derby? Dan moet je er vroeg bij zijn. Deze wedstrijd is altijd uitverkocht. Wat een kaartje kost? Dat is lastig te zeggen. Het ligt voor aan de plek waar je wil zitten. Maar één ding weten we zeker: Het is niet goedkoop.

Eén van de beste spelers die er gespeeld heeft, is Raymond Kopa. Raymond Kopa is een voormalige voetballer. Zelf heeft hij de Ballon d’Or gewonnen in 1958. Zelf heeft hij bij deze club gevoetbald. 

Jaren later is hij nog steeds een trouwe supporter.

Conclusie

In Frankrijk heb je verschillende competities. De hoogste competitie in Frankrijk is de Ligue 1. De tweede competitie? Dat is de Ligue 2. In beide competities spelen 20 verschillende teams. Een competitie bestaat uit 38 verschillende wedstrijden. Elk team speelt uit- en thuis tegen elkaar. 

Het team dat de laatste jaren domineert is Paris Saint Germain. Dit team uit de Franse hoofdstad heeft verschillende topspelers gekocht. Voorbeelden hiervan zijn Neymar, Mbappe en Messi.

Hoe ze dit konden betalen? De eigenaren van Paris Saint Germain hebben heel veel geld. Het is een investeringsbedrijf uit Qatar. Doordat de eigenaren zo veel geld hebben, kunnen veel goede spelers kopen.

Door de goede spelers, winnen ze veel wedstrijden. De club die aan het eind van het jaar het meeste punten heeft, wordt kampioen. In de laatste 10 jaar, is Paris Saint Germain 8 keer landskampioen geworden. Niet slecht, toch? De strijd om plek 2 en 3 is elk jaar spannend. 

Er zijn verschillende clubs die kans maken op de tweede plek. Voorbeelden? Olympique Lyon, AS Monaco, Lille en Olympique Marseille. Meestal eindigen clubs met de grootste begroting bovenaan. Dit geldt ook in de Ligue 1.

Ben je op vakantie in Frankrijk. Of hou je van voetbal? Wij kunnen het zeker aanraden om een wedstrijd te bezoeken tijdens je vakantie. Ook een voetbalreisje naar Frankrijk is natuurlijk altijd een goed idee.

Stephanie

Als je mij vraagt wat mijn favoriete vakantieland is, is het antwoord zonder twijfel Frankrijk. Ik heb al veel vakanties in Frankrijk doorgebracht, maar heb nog altijd veel te ontdekken. Lees je mee op dit blog over mijn favoriete plekjes?

Geef een reactie