Je bekijkt nu Tour de France: alles wat je moet weten

Tour de France: alles wat je moet weten

  • Bericht gepubliceerd op:8 juli 2022
  • Berichtcategorie:Sport
  • Bericht reacties:0 Reacties

Het is misschien wel de grootste en meest belangrijke wielrenwedstrijd van de wereld: de Tour de France die ieder jaar eindigt in het prachtige Parijs. Ben jij een wielrenner of ben je een grote fan van het wielrennen? Dan ken je natuurlijk de Tour de France. Zelfs als je geen wielrenner bent en ook helemaal geen fan bent van het wielrennen, dan ken je op zijn minst de Tour de France. Maar weet je ook wel alles over de Tour de France, weet je de geschiedenis, de namen van de wielrenners die het meest de wedstrijd hebben gewonnen, en de afstanden die de wielrenners moeten afleggen? Lees snel verder voor alle antwoorden.

De geschiedenis van de Tour de France

We willen je graag veel meer vertellen over het prachtige Tour de France. Als we je hierover gaan vertellen, dan moeten we natuurlijk beginnen bij het begin en je wat vertellen over de geschiedenis van de Tour de France. De Tour de France wordt in het Nederlands ook wel de Ronde van Frankrijk genoemd, dat is de letterlijke vertaling van de Tour de France, maar in dit artikel zullen we de Tour de France aanhouden als benaming.

Wist je dat de Tour de France in 1903 is ontstaan en dat de allereerste editie van de Tour de France werd georganiseerd door Henri Desgrange? En weet je ook wie die Henri eigenlijk wel niet was?

Henri Desgrange was destijds hoofdredacteur van het tijdschrift L’Auto. Dit tijdschrift ging over wielrennen. Desgrange was niet zelf diegene die de Tour France bedacht, maar het was een van zijn jonge medewerkers die dit idee opperde. Georges Lefèvre is zijn naam. Hij werd ook de Tourdirecteur van de eerste editie. En zo ontstond eigenlijk de Tour de France zoals we die vandaag de dag kennen. Maar toen was de editie nog een stuk kleiner. In de jaren die volgden werd de Tour de France steeds groter en langzaam groeide de wielrenwedstrijd uit naar de grootte en de belangrijkheid zoals we die hedendaags kennen. Erg bijzonder dus.

Wat moet je nog meer weten over de Tour de France?

We vinden het heel leuk om je veel meer te vertellen over de Tour de France. We vinden het vooral ontzettend leuk om allereerst nog iets te vertellen over welke wielrenners door de jaren heen de meeste eindoverwinningen hebben behaald. Er zijn ook wielrenners geweest die jaren achter elkaar ieder jaar wisten te weten. Er zijn een paar wielrenners met de meeste eindoverwinningen. Dit zijn onder anderen de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de uit Spanje afkomstige wielrenner Miguel Indurain. Al deze wielrenners hebben maar liefst los van elkaar vijf keer de Tour de France gewonnen.

Lance Armstrong heeft het hoogst aantal overwinningen op zijn naam staan. Hij heeft namelijk van 1999 tot 2005 maar liefst zeven keer achter elkaar de Tour de France gewonnen. Dit is een enorm record in de geschiedenis van de wielrenwedstrijd. En ook nog eens zeven jaar achter elkaar. Helaas moest hij deze overwinningen ‘inleveren’ vanwege het gebruik van doping. Dit heeft hij ook toegegeven. Er werd gekozen om voor deze jaren geen andere winnaar(s) aan te wijzen en dus hebben deze jaren nu eigenlijk geen winnaars. Dit is een algemeen verhaal over de Tour France en daarmee werd Lance Armstrong misschien wel de bekendste wielrenner.

Historisch moment in de geschiedenis

Maar dus ook de meest beruchte wielrenner van de Tour de France. We hebben nog veel meer interessante feitjes voor je over de Tour de France. Wist je bijvoorbeeld dat in 1948 de Tour de France voor het eerst werd uitgezonden op tv? Het tijdschrift L’Auto was ondertussen vervangen door twee andere tijdschriften. Dit had er ook mee te maken dat Desgrange in 1940 al was overleden. Maar deze twee tijdschriften en kranten samen zorgden er dus voor dat de Tour de France in 1948 rechtstreeks werd uitgezonden op tv. En dit was uiteraard een historisch moment. De Tour de France kent dus echt een enorm fascinerende geschiedenis.

Tour de France in Parijs binnenhalen?

Nu hebben we je een hoop feitjes verteld. Maar lijkt het je niet geweldig om eens de wielrenners van dicht bij te zien en de Tour de France dus in het echt te bewonderen? Dit is zeker mogelijk. Er zijn ieder jaar weer veel fans die ergens een plekje langs de kant van de weg vinden om de wielrenners aan te moedigen. En wist je dat de wielrenners aan het eind van de wedstrijd Parijs binnenrijden? Je zou dus ook de Tour de France kunnen combineren met een bezoekje aan de prachtige hoofdstad van Frankrijk.

We hopen dat je nu voldoende weet over de Tour de France en het zou heel leuk zijn als je de wielrenwedstrijd eens zult gaan bezoeken.

Stephanie

Als je mij vraagt wat mijn favoriete vakantieland is, is het antwoord zonder twijfel Frankrijk. Ik heb al veel vakanties in Frankrijk doorgebracht, maar heb nog altijd veel te ontdekken. Lees je mee op dit blog over mijn favoriete plekjes?

Geef een reactie