Je bekijkt nu Wijken in Parijs

Wijken in Parijs

  • Bericht gepubliceerd op:31 mei 2022
  • Berichtcategorie:Parijs
  • Bericht reacties:0 Reacties

Parijs bestaat uit 20 arrondissementen. De arrondissementen zijn allemaal verdeeld in een soort grote spiraal. Die spiraal start in het centrum van Parijs en maakt op die manier een hele grote ronde naar buiten toe. Elk arrondissement is weer onderverdeeld in vier wijken. Die wijken noemen ze ook wel ‘quartiers’.

De belangrijkste/bekendste wijken in Parijs zijn:

  • Quartier Latin.
  • Montmartre.
  • Opéra en Beaubourg.

Quartier Latin

Quartier Latin is met uitstek de bekendste wijk in Parijs. In deze wijk staat onder meer de beroemde universiteit La Sorbonne. Alleen al door de universiteit komen gemiddeld per jaar meer dan 7000 studenten over de hele wereld naar Quartier Latin. Het wordt daardoor ook wel gezien als het academisch centrum van Parijs. Het arrondissement heeft Quartier Latin, omdat het in deze week traditie is om in het Latijns te praten.

Quarter Latin is de laatste paar jaren omgetoverd tot een multiculturele studentenwijk. Wat vol met restaurants en uitgaansgelegenheden staat. De middeleeuwse straatjes van voreger bestaan nog wel. Die straatjes zijn vol gebouwd met studentencafés, boekhandels, boetiekjes en jazzcafés.

Verder kan je in dit arrondissement ook het Muséé National du Moven-Age bekijken en ook de kerken St. Séverin en St. Julien le Pauvre.

Montmartre

Montmartre ligt in het noorden van Parijs. Om precies te zijn in de 18de  arrondissement van Parijs. Dit arrondissement staat bekend om de kunstenaars. In de 19e eeuw kwamen alle beroemde kunstenaars naar Montmartre om hier te schilderen. Met name grote namen als Dali, Van Gogh en Picasso kwamen met regelmaat naar Montmartre. In de 19e eeuw stond dit arrondissement ook bekend om zijn chic uitgaansleven, de vele theatercafés en de bordelen en cancanshows. De beroemdste show was toentertijd Moulin Rouge.

In de loop van de jaren zijn er steeds minder kunstenaars naar Montmartre toegekomen. Dit arrondissement bestaat nu vooral uit toeristen. Toch als je rondloopt in Montmartre krijg je nog steeds de intieme sfeer van het oude wilde Parijs van toen. Door de pleintjes en de ouderwetse straatverlichting.

De meeste kunstenaars in Montmartre kan je vinden op de Place du Tertre. Hier zitten vele straatschilders en kan jij jezelf na laten schilderen. Als je naar Montmartre gaat moet je ook zeker een bezoek brengen aan de Sacre Coeur.

Opéra en Beaubourg

Als je naar het arrondissement Opéra en Beaubourg gaat kan je volop geniet van leuke winkels die stukke goedkoper zijn dan de meeste winkels in Parijs.

Als je naar Opéra gaat kom je grand boulevards tegen met grote en indrukwekkende winkelpassages. Er bevinden zich ontzettend veel kleine winkeltjes. Er zijn niet alleen winkels te vinden in Opéra. Zo is er ook een Parijse kerk dat meer weg heeft van een Griekse tempel, ze noemen het de La Madeleine. Je kan ook een balletvoorstelling bezoeken in dit arrondissement. Of je gaat naar de Place Vendome waar veel publiek komt kijken naar de ontzettend dure topjuweliers die daar gevestigd zitten. Als je in de avond in Opéra bent krijg je een heel ander beeld van dit arrondissement dan overdag. ’s Avonds gaan de clubs en de theaters open en is het er gezellig druk.

Als je naar het arrondissement Beaubourg gaat zal je merken dat dit één van de drukste maar ook gezelligste wijken van Parijs is. In dit arrondissement kom je allerlei soorten mensen tegen. Van studenten tot aan toeristen en winkelde mensen. In het winkelcentrum Les Halles zijn goede betaalbare winkels gevestigd.

In Beaubourg vind je ook de toeristentrekker Centre Pompidou. Dit is een bijzonder museum dat is gebouwd met staal, glas, felgekleurde buizen en slangachtige liften. In het museum kan je terecht voor moderne kunst van over de hele wereld. Er hangen bijvoorbeeld stukken van Matisse, Chagall en Picasso.

Naast Centre Pompidou staat de Stravinsky fontein, hier staan vele bijzondere beelden. Bij deze fontein verzamelen zich altijd vele mensen waaronder mimespelers, muzikanten en jongleurs.

Stephanie

Als je mij vraagt wat mijn favoriete vakantieland is, is het antwoord zonder twijfel Frankrijk. Ik heb al veel vakanties in Frankrijk doorgebracht, maar heb nog altijd veel te ontdekken. Lees je mee op dit blog over mijn favoriete plekjes?

Geef een reactie