Je bekijkt nu De Geschiedenis van Parijs

De Geschiedenis van Parijs

  • Bericht gepubliceerd op:27 april 2022
  • Berichtcategorie:Parijs
  • Bericht reacties:0 Reacties

Het echte jaartal waarin Parijs is ontstaan is onduidelijk, maar wat wel duidelijk mag zijn is dat Parijs al vele jaren bestaat. De naam Parijs stamt af van de Gallische stam ‘Parissii’. Deze Gallische stam woonde vooral in een vestiging in het midden van de Seine, namelijk op het eiland dat nu ‘Ila de la Cité’ heet. Dit werd door de Romeinen ‘Lutetia Parisiorum’ genoemd. Doordat Parijs op een centrale ligging ligt groeide het al vroeg in de geschiedenis uit tot een belangrijke handelsstad.

Ook Parijs heeft in zijn geschiedenis te maken gehad met vele oorlogen. De bekendste gebeurtenis in het verleden was de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789. Dit wordt ook wel gezien als het begin van de Franse Revolutie waarbij de monarchie de das om werd gedaan.

In 1799 kwam Napoleon Bonaparte aan de macht in Frankrijk. Gedurende zijn regeringsperiode werd heel Parijs verwoest. Tijdens zijn bewind werden er brede avenues, boulevards en grote pleinen opgebouwd. Onder andere de Champs-Élysées en diverse andere bezienswaardigheden in Parijs zijn hierdoor ontstaan.

Geschiedenis van Parijs: 1e en 2e Wereldoorlog

Hierna was het een lange tijd stil in Parijs. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Frankrijk niet ingenomen, maar in de Tweede Wereldoorlog gebeurde dit wel. Hitler had zelfs het plan om Parijs in 1944 in zijn geheel op te blazen, omdat de geallieerden Parijs naderden. Dit bevel werd door de Duitser Von Choltitz genegeerd en hierdoor bestaat Parijs nog.

Toen de wereldoorlogen waren afgelopen kwam Parijs in een stijgende lijn terecht. Er werd bijvoorbeeld geïnvesteerd in nieuwe gebouwen en in het vervoer.

Hierdoor werd Parijs een bruisende metropool en de culturele hoofdstad van Europa.

Stephanie

Als je mij vraagt wat mijn favoriete vakantieland is, is het antwoord zonder twijfel Frankrijk. Ik heb al veel vakanties in Frankrijk doorgebracht, maar heb nog altijd veel te ontdekken. Lees je mee op dit blog over mijn favoriete plekjes?

Geef een reactie