Franse feestdagen

In Frankrijk zijn op de officiële feestdagen overheidsinstellingen, banken, scholen en winkels gesloten. Fransen houden ook van een lang weekend. Als een feestdag op een doordeweekse dag valt nemen ze vaak de tussenliggende dag op.

De officiële feestdagen in Frankrijk:

  • 1 januari = Nieuwjaarsdag: Dat is een nationale vrije dag in Frankrijk. Op nieuwjaarsdag worden er vaak kleine cadeautjes gegeven aan familie of personeel. Veel mensen versturen ook nieuwjaarskaarten.
  • 4 januari = Driekoningen: Op Driekoningen is het gebruikelijk dat mensen een ronde gevulde taart met elkaar delen. Er moet dan één puntje overblijven voor de onverwachte, arme gast. Binnen in de taart wordt er een tuinboon gestopt. Tegenwoordig is dit een klein aardewerk poppetje. Wie het stukje taart met het poppetje heeft mag zich ‘koning’ of ‘koningin’ noemen en krijgt een kroontje. Die persoon moet het jaar erop ook de taart kopen.
  • 31 januari= Maria Lichtmis: Dit wordt in Frankrijk ook wel ‘pannenkoekendag’ genoemd. De bedoeling is dan dat men een pannenkoek omhoog gooit terwijl ze iets van goud in hun hand houden dat geluk brengt. Voor de boeren betekent deze dag dat de winter over is en ze weer aan het werk kunnen.
  • 14 februari = Valentijnsdag: Deze feestdag wordt in Frankrijk steeds populairder. Ook in Frankrijk is het de bedoeling dat verliefde stelletjes uit eten gaan en meisjes bloemen ontvangen.
  • 24 februari = Mardi gras: Dit heeft ook wel ‘vette dinsdag’. Deze feestdag valt op de dag voor Aswoensdag. Dat is de eerste dag van de vastenperiode van 40 dagen waarin geen vlees gegeten mag worden. In sommige plaatsen wordt er met Mardi gras ook carnaval gevierd en rijden er versierde wagens door de straten. De bekendste carnaval is in Nice.
  • 7 maart = Fête de grand- mère: Dit is grootmoederdag en dat valt meestal op de eerste zondag in maart.
  • 1 april = Poisson d’avril: Ook in Frankrijk is het de bedoeling dat op 1 april grapjes gemaakt worden tegen andere mensen.
  • 11 en 12 april = Pasen: Dit zijn twee vrije dagen voor de Fransen. 1e paasdag heet Jour de Pàques en 2de paasdag heet Lundi de Pàques. Pasen wordt in Frankrijk gevierd met een familiediner. De kinderen kunnen ook chocolade vissen en klokken gaan zoeken die verstopt zijn in de tuin.
  • 1 mei = Dag van de arbeid: Dit wordt in Frankrijk zeer uitgebreid gevierd. Het is ook een nationale vrije dag in Frankrijk. De Fransen geven aan elkaar als traditie een takje lelietje-van-dalen te geven (le muguet). Dit moet geluk brengen.
  • 8 mei = Feest van de overwinning: Ook in Frankrijk wordt er op 8 mei het einde van de bezetting van de tweede wereldoorlog gevierd. Het is ook een nationale feestdag in Frankrijk. Er worden dan door heel Frankrijk militaire parades gehouden en worden er kransen bij oorlogsmonumenten gelegd. Ook wordt er een defilé gehouden door de Franse president. Deze feestdag heet in Frankrijk ook wel Le jou de la libér ation.
  • 20 mei = Hemelvaartsdag: Dit is ook een vrije dag in Frankrijk en wordt de hemelvaart van Jezus Christus herdacht.
  • 30 en 31 mei = Pinksteren: Dit is ook een vrije dag in Frankrijk en wordt de uitstorting van de heilige geest gevierd.
  • 6 juni = Moederdag: Moederdag wordt in Frankrijk op dezelfde manier als in Nederland gevierd. Het valt op de laatste zondag van mei, tenzij het dan Pinksteren is dan valt het op de eerste zondag van juni.
  • 20 juni = Vaderdag: Ook dit wordt op dezelfde manier als in Nederland gevierd.
  • 21 juni = La Fête de la musique France: Dit is het feest van de Franse muziek. Het is een muziekfeest dat door heel Frankrijk gevierd wordt op de langste dag van het jaar. Op heel veel pleinen en straten vinden dan muziekoptreden plaats.
  • 24 juni = Fête de la Saint Jean: Dat is een jaarlijks fees tom de langste dag van het jaar te vieren. Op verschillende plaatsen wordt er dan in de avond St. Jansvuren ontstoken.
  • 14 juli = Nationale Feestdag: Dit is de meeste bekende nationale feestdag van de Fransen.
  •  Alle Fransen hebben dan vrij en wordt gezamenlijk de Franse Revolutie herdacht. Het is groot volksfeest en heeft veel overeenkomsten met Koninginnedag in Nederland. Op veel plaatsen wordt ook vuurwerk ontstoken.
  • 15 augustus = Maria Hemelvaart: Ook dit is een nationale feestdag waarbij alle Fransen vrij hebben. In sommige plaatsen wordt er kermis georganiseerd of een dansfeest. De avond wordt afgesloten met vuurwerk.
  • September = Monumentendagen: In september wordt er in Frankrijk de monumentendagen gehouden. Dit wordt als sinds 1991 gehouden en is een initiatief van de Raad van Europa en de Europese Commissie. Het doel hiervan is om de Europese erfgoed, met respect voor de culturele diversiteit, te promoten. Er doen nu al 48 landen mee die allemaal in de maand september hun eigen monumentendag organiseren. In Frankrijk openen tijdens de monumentendagen publieke monumenten zoals Palais d’Elysée en de Sénat in Parijs hun deuren, maar ook privé monumenten zoals villa’s, chateaus en tuinen.
  • 31 oktober = Halloween: Is een feest dat uit Amerika overgekomen is en de laatste paar jaren ook een feest in Frankrijk geworden is. Kinderen gaan verkleed als spook, vampier of heks langs de huizen om snoep op te halen. Volwassen gaan ’s avonds verkleedt de stad in om feest te vieren.
  • 1 november = Allerheiligen: Dit is ook een nationale vrije dag in Frankrijk. Op deze dag worden de heilig verklaarden herdacht. De Fransen gaan op deze dag massaal naar het kerkhof om reeds gestorven familieleden of vrienden te herdenken en ze staan stil bij de eigen sterfelijkheid.
  • 2 november = Allerzielen: Wordt tegelijk met de Allerheiligen gevierd door de Fransen.
  • 11 november = Wapenstilstand (1918): Ook dit is een vrije dag in Frankrijk waarbij de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog herdacht wordt. Op deze dag worden bijeenkomsten gehouden bij de vele oorlogsmonumenten in Frankrijk.
  • 18 november = Beaujolais primeur: Dan wordt in Frankrijk de aankomst van de Beaujolais primeur gevierd. Deze dag staat volledig in het teken van Franse wijn.
  • 5 of 6 december = Saint- Nicolas: In het noorden en oosten van Frankrijk wordt er gevierd dat Sinterklaas langs komt bij de kinderen met cadeautjes. De witte zwarte piet bezoekt dan ongehoorzame Fransen jongens en meisjes.
  • 8 december = Onbevlekte Ontvangenis: Dit is ook een nationale feestdag in Frankrijk. Dan wordt de bijzondere status van Maria herdacht. Volgens de Rooms Katholieke Kerk kwam Maria ter wereld zonder door de erfzonde te zijn belast.
  • 25 december = kerstfeest: Ook dit is een nationale feestdag waarbij heel Frankrijk vrij is. Kerst wordt in Frankrijk gevierd met een uitgebreid diner na de mis op 24 december met vaste ingrediënten en oesters. Op eerste kerstdag is er weer een uitgebreid diner. Tweede kerstdag kennen ze niet.
  • 31 december = Oudejaarsdag: In Frankrijk wordt er met oudejaarsavond bijna geen vuurwerk afgestoken. Met oudejaarsavond gaan de Fransen met elkaar uitgebreid eten en om 12 uur wordt er een gelukkig Nieuwjaar gewenst met veel zoenen. Met oudejaarsavond worden er door de Fransen heel veel oesters gegeten.
De verjaardagen worden in Frankrijk minder uitgebreid gevierd dan in Nederland. Het is in Frankrijk wel gebruikelijk dat de jarige naaste familie en vrienden trakteert op een etentje. De naamdagen worden in Frankrijk wel gevierd. In Nederland wordt dat alleen in Limburg gevierd. Het is een religieus feest ter ere van de heilige die deze naam tijdens zijn of haar leven droeg. De naamdagen vallen op de dagen waarop de betreffende heilige is gestorven. Een voorbeeld van een naamdag is bijvoorbeeld Sint Nicolaas. Hij stierf op 6 december iedere Fransman die ook zo heet viert op deze dag zijn of haar ‘naamdag’. Als je over meerdere naamdagen beschik dan vier je de naamdag die het meest bij jouw verjaardag ligt. Op je naamdag krijg je ook verschillende cadeautjes en kaartjes van je familie. Bruiloften in Frankrijk zijn grote feesten. Vaak wordt er getrouwd in de gemeente waar de bruid vandaan komt. Het kerkelijke en burgerlijk huwelijk vindt vaak plaats op dezelfde dag. Recepties kennen ze niet i n Frankrijk. ’s Avonds wordt er een feestelijke maaltijd gegeten die tot in de vroege uurtjes kan duren. Een traditie bij een Franse bruiloft is het bieden op de kousenband van de bruid. De bruid neemt dan plaats op de tafel en hoe meer de genodigden bieden, hoe meer haar broer of neef laat zien van haar been door haar bruidsjurk op te trekken. Als er is Frankrijk een baby geboren wordt, is het hier ook de traditie om een kaartje te sturen. Als de baby wordt gedoopt wordt vaak heel de familie uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Er worden dan gesuikerde dragees met amandel in blauw of roze uitgedeeld aan de genodigden. Als de Franse leerlingen hun uitslag van hun diploma krijgen, moeten ze naar school toe komen. Op school staan grote borden waar de leerlingen op moeten zoeken of ze geslaagd of gezakt zijn. Sommige leerlingen moeten ver rijden om hun examen uitslag te weten. Veel Franse scholieren leggen hun examen namelijk af op een centraal in de regio gelegen school. De Franse middelbare scholen kennen geen diploma uitreiking. Als de leerlingen geslaagd zijn kunnen ze in september hun diploma gaan ophalen op school.

Geef een antwoord