Je bekijkt nu Klimaat in Frankrijk

Klimaat in Frankrijk

Het klimaat in Frankrijk is erg divers en varieert van regenachtig in het noordwesten tot droog en zonnig in het zuiden. In het noordwesten van het land, waaronder Parijs, kan het klimaat behoorlijk koel en nat zijn, met gemiddelde temperaturen van 10 tot 15 graden in de winter en 20 tot 25 graden in de zomer.Dit komt vooraal de invloed van de Atlantische Oceaan, de invloed van de Middellandse Zee in het zuidoosten en de gebergten zoals de Alpen en de Pyreneeën.

Frankrijk heeft met name te maken met een gematigd zeeklimaat dit komt doordat ze over het algemeen een westenwind hebben. Hoewel Frankrijk geen tropisch klimaat heeft, kan het in de zomer behoorlijk vochtig zijn in sommige delen van het land, vooral langs de Atlantische kust. De winters in Frankrijk kunnen soms koud en sneeuwrijk zijn, vooral in het oosten van het land.

In het zuiden van Frankrijk, zoals in de Provence en aan de Côte d’Azur, is het klimaat veel droger en zonniger, met hoge temperaturen van 30 graden of meer in de zomer. Het kan ook behoorlijk heet zijn in het binnenland, zoals in de Languedoc-Roussillon-regio.

De Fransen kennen vier verschillende klimaten.

Langs de kust van de Middellandse Zee en in het Rhonedal kennen ze een Middellandse Zeeklimaat waardoor het in de zomer warm en droog kan zijn en in de winter zacht en vochtig.

In het westen kent Frankrijk een gematigd zeeklimaat waardoor er weinig verschillen zijn tussen de zomer en de wintertemperaturen. De gemiddelde temperatuur is 11 graden. Er valt het gehele jaar door regen.

In het oosten van Frankrijk heerst er een landklimaat met koude winters. In de zomer is de temperatuur zo’n 19 graden en valt er weinig regen.

In het midden van Frankrijk heerst er een overgangsklimaat dat bestaat uit de zee en de landklimaat. De temperatuursverschillen zijn daar  groot tussen de winter en de zomer.

Het  grootste gedeelte van Frankrijk kent een gematigd klimaat. De temperatuursverschillen zijn groot in Frankrijk. De hoeveelheid van de neerslag wordt voor een groot gedeelte bepaald door de gebergten.

Milieuzones om het klimaat in Frankrijk te verbeteren

Als Frankrijk wil blijven voldoen aan de doelstellingen van het Parijs-akkoord om de opwarming van de aarde te beperken, zal het land moeten blijven werken aan het verminderen van zijn uitstoot van broeikasgassen en het aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Dit gebeurt o.a. door het instellen van milieuzones in drukbevolkte gebieden.

Stephanie

Als je mij vraagt wat mijn favoriete vakantieland is, is het antwoord zonder twijfel Frankrijk. Ik heb al veel vakanties in Frankrijk doorgebracht, maar heb nog altijd veel te ontdekken. Lees je mee op dit blog over mijn favoriete plekjes?

Geef een reactie