Je bekijkt nu Omgangsvormen: Hoe gaan Fransen met elkaar om?

Omgangsvormen: Hoe gaan Fransen met elkaar om?

  • Bericht gepubliceerd op:4 februari 2022
  • Berichtcategorie:Frankrijk
  • Bericht reacties:0 Reacties

In dit artikel willen we kort wat meer vertellen over de omgangsvormen in Frankrijk. Je vindt bijvoorbeeld informatie over het aanspreken van anderen, handen schudden, zoenen en afstand. Natuurlijk verschillen de omgangsvormen per situatie, maar als algemene richtlijn kun je onderstaande informatie gebruiken.

Het is Frankrijk normaal om andere mensen aan te spreken met ‘u’. Het is eigenlijk een traditie en het staat zeer netjes. Het laat zien dat je de ander respecteert.

Het is in Frankrijk ook zeer normaal om andere mensen een hand te geven. Niet iedereen geeft elkaar een hand. Het is namelijk afhankelijk van je maatschappelijk positie en je status hoeveel handen je moet schudden. Iemand die hoog geplaatst geeft namelijk minder mensen een hand dan iemand die laag geplaatst is. Het handen schudden is met name van toepassing op de mannen.

Ook kussen is een bekende omgangsvorm in Frankrijk. Als de Fransen elkaar beter kennen krijg je bij binnenkomst altijd twee of soms zelfs drie of vier wangkussen. Het is de bedoeling dat tijdens de kussen de handen, armen en de schouders worden aangeraakt. Met name de Franse vrouwen geven elkaar onderling vele wangkussen. Het ligt vaak aan de streek waar je bent hoeveel kussen je moet geven. Zo worden in Parijs, Nantes en Noord Frankrijk vier kussen uitgewisseld, in de Provence 3 en in Bordeaux 2.

De Fransen houden ervan om weinig afstand te creëren met andere mensen. In Nederland is het juist de gewoonte om zoveel mogelijk afstand te creëren onderling. De Fransen willen de afstand juist voorkomen.

De Fransen zorgen er altijd voor dat ze verzorgd gekleed gaan.

Stephanie

Als je mij vraagt wat mijn favoriete vakantieland is, is het antwoord zonder twijfel Frankrijk. Ik heb al veel vakanties in Frankrijk doorgebracht, maar heb nog altijd veel te ontdekken. Lees je mee op dit blog over mijn favoriete plekjes?

Geef een reactie